miercuri, 17 septembrie 2014

MARIA TANASE AJUNGE LA CLUJ!

Maria Tanase vina la Cluj!

Ati ghicit: este vorba despre o metafora... "Lelita" nu a concertat niciodata la Cluj...In schimb, a umplut inimile romanilor de bucurie sau tristete cu cantecele ei, a cantat in fata a mii de oameni care umpleau salile in toata lumea.

Ce m-a facut sa imi amintesc de vocea Mariei? Un turneu pe care il conduce un ...iranian! Pe numele lui Mehdi Aminian, care a participat in 2011 la festivalul George Enescu si s-a indragostit iremediabil de Romania si muzica ei. In timp ce noi, romanii, uitam adesea ce comori avem, cautandu-le mai degraba in curtea vecinului( boala veche, de care cu greu scapam!). Si nu o spun eu, ci chiar initiatorul proiectului ROOTS REVIVAL ROMANIA:
       "Sper ca românii să poată vedea prin ochii mei ce bogăție au aici. Uneori, un străin poate aborda lucrurile mai proaspăt. Și poate câteodată, ai nevoie să vezi cum altcineva apreciază ce ai, ca să poți vedea altfel lucrurile tale minunate.”



       Alaturi de ingeniosul iranian, care canta la ney,

vor mai urca pe scena si alti straini, dar si doua romance.

     Mehmet Polat , originar din Turcia, un renumit interpret la oud, compozitor si lider de ansamblu care realizeaza turnee pe diferite meridiane ale lumii.

     Emmanuel Hovhannisyan , originar din Armenia, este unul dintre cei mai apreciati muzicieni din tara sa, solist la duduk al Orchestrei Nationale de Instrumente Traditionale a Armeniei, în ansamblul de muzica traditionala “Taghran” si in cadrul formatiei de instrumente folclorice “Gurdjieff”.

   Aleix Tobias Sabater , originar din Spania, inceput sa cante la tobe si percutie la varsta de 15 ani si a studiat cu David Xirgu si Tito Busquets.

     Leïla Renault,originara din Franta, basista, compozitoare si aranjor muzical,  implicata in numeroase proiecte muzicale in stiluri diverse, de la jazz si improvizatie muzicala pana la muzică clasica.


   Hristina Beleva , originara din Bulgaria, va canta la un instrument traditional bulgar cu coarde – gadulka.


   Maria Casandra Hausi este originara din Romania.S-a nascut in Baia Mare, Maramures. A prins de la batranii locurilor mestesugul fara varsta al “horilor in grumaz”.

     Monica Madas s-a nascut in Romania.Cantareata, compozitoarea si papusara Monooka (Monica Lucia Madas) se remarca prin vocea uimitoare, acuratetea interpretarii si versurile sale pline de expresivitate.



Daca sunteti curiosi cum suna [embed]https://www.youtube.com/watch?v=LgESMb_gtaw[/embed]

cantata la astfel de instrumente va asteptam la concertele COLORS OF MARIA din tara:
Craiova:23 septembrie-Teatrul Marin Sorescu

Timișoara: 25 septembrie-Teatrul Național

Oradea:26 septembrie-Casa Sindicatelor

Cluj-Napoca: 28 septembrie-Filarmonica Transilvania

Sibiu: 29 septembrie-Casa Sindicatelor

Brașov: 01 octombrie-Centrul Reduta

Iași: 03 octombrie-Teatrul Luceafărul

Galați: 04 octombrie-Casa Studenților

Constanța: 06 octombrie-Casa Sindicatelor

București: 11 octombrie-Sala Radio

București:12 octombrie-Sala Radio



      Biletele pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro,avand preţuri cuprinse între 40 şi 60 de lei în ţară şi între 40 si 80 de lei în București.

Concertele încep la ora 20:00.


...Si totusi, Maria Tanase a fost in preajma Clujului in copilarie ,prin vecinul lor, turdeanul alungat de istorie in mahalaua Bucurestiului:



"- Am fost furată de o melodie a unui ardelean din Turda, fugit din Transilvania robită, care se rătăcise să robotească la noi. Mi-aduc aminte că era şchiop. Cântecul turdeanului avea doar două versuri.

Frunză verde, frunză galbenă,

Tu mă saltă, tu mă leagănă.

Patru ani a cântat numai asta.


Cânta câte o zi întreagă. Singur îşi bătea cu piciorul măsura şi de unul singur cânta. Când găsea de cuviinţă că a repetat de prea multe ori cele două versuri, dădea într-o arie porcoasă. Îl ştiam vesel, după această a doua parte:

Mă dusei la şezătoare,

La scaun cu trei chicioare

Scaunul căzu de-a dura,

Fetele... căscară gura.

Cânta aşa de frumos, că-mi plăcea tot­deauna să-l aud. Parcă înadins venea să com­plecteze atmosfera din jur. Nu supăra pe nimeni. Şi niciodată n-a fost auzit să cân­te vesel când lumea era tristă sau să se tânguie când ceilalţi erau bucuroşi."




Un comentariu:

  1. […] Asa cum va spuneam in acest articol , ROOTS REVIVAL ROMANIA  a inceput o noua serie de concerte dedicate, de data aceasta, celei care […]

    RăspundețiȘtergere