joi, 5 februarie 2015

MARTISORUL, DE LA TRADITIE LA...GEMSALE




      Legenda spue ca, pe vremuri, Soarele se intruchipa intr-un fecior mandru si cobora pe Pamant. Dar un zmeu s-a maniat, l-a prins si l-a inchis intr-un turn. Un singur flacau a avut curaj sa il infrunte si s-a luptat cu el timp de 3 anotimpuri-vara,toamna si iarna. In ziua de 1 Martie a reusit sa-l omoare pe zmeu si sa elibereze Soarele. Dar, ranit fiind, sangele i-a curs pe zapada, iar pe locul acela cresteau ghiocei...De atunci, in cinstea eroului si a reinvierii naturii  tinerii feciori impletesc fire de lana sau matase alba si rosie si le daruiesc fetelod dragi. Rosul simbolizeaza dragostea si sacrificiul, iar albul- puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

  De atunci, martisorul a suferit o multime de transformari, de la snurul impletit simplu la cel cu moneda( pe vremea dacilor), de la pietrele de rau la minunatiile faurite cu iscusinta de maini dibace.
Nu ai nevoie decat de margele si accesorii si putina idemanare.

   Pentru inceput te hotarasti ce anume vrei sa modelezi: flori, fluturi, buburuze sau trifoi. Alegi pasta FIMO in culorile preferate si o framanti bine, intre palme, ca si pe o plastilina. Sa fii atenta, fiindca aceasta pasta este foarte sensibila si atrage praful si scamele! Asa incat, trebuie sa fii foarte curata pe maini si sa te speli dupa fiecare culoare. Pentru inceput poti modela forme simple sau poti folosi accesorii martisoare precum aceste matrite simple, de primavara:






  Acum trebuie sa te decizi ce fel de martisoare vei crea: simple, cu snur sau sub forma de brose. In functie de hotararea ta va trebui sa atasezi fiecarei figurine cate un  accesoriu pentru bijuterii :



   Dupa ce ai obtinut formele urmeaza faza coptului . Asezi formele intr-o tava pentru cuptor, tapetata cu hartie pentru copt- asta ca sa nu se deformeze. Bagi tava in cuptorul rece si il aprinzi, lasandu-le cca 15-30 minute, in functie de pasta folosita si cuptor. Pasta isi schimba putin nuanta la cocere, motiv pentru care trebuie sa le intorci de pe o parte pe alta la cateva minute. Aceasta se intareste abia dupa ce o scoti din cuptor, la cateva minute. Prin urmare ar fi mai indicat sa lasi figurinele sa se raceasca in tava.

Acum nu iti ramane altceva de facut decat sa atasezi snurul





si sa te hotarasti cui vei darui minunatiile create chiar de tine si sa astepti laudele! Ca orice lucru creat cu bucurie va fi PERFECT. 



Spor la treaba !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu